Startpagina  
 
 

Deze BEELDBANK BERGEN
is een non commerciële hobby-activiteit in opbouw van Fred Jostmeijer en Louis Witte.
De beeldbank-programmatuur is van het Zijper Collectie Beheer Systeem.
Gestart werd begin 2013 als onderdeel van de website Historische Vereniging Bergen NH. In maart 2014 werd besloten tot verdere ontwikkeling als zelfstandige functionaliteit.
Dank aan allen die foto’s, ansichtkaarten en video’s beschikbaar stelden om een breed publiek te kunnen laten meegenieten.
Voor copyright (rechten) zie de disclaimer.

Fotocarrousel
Op de homepage staat een bescheiden fotocarrousel met momenteel random wisselend: station Bergen (54986), Bello in de duinen (54985), gezelschap Kranenburgh (54987), verwijderen rails BELLO langs de Berkenlaan (54984), lorrie naar Bergen aan Zee (53110), Amersfoortse bank rond linde (00414), Renbaan (00407), herfst bij de Rustende Jager (00403), Raadhuisstraat (00410), Motorbootdienst Bergen - Amsterdam (00412), kruising Dorpsstraat-Ruïnelaan (Schoolstraat) (00409), tennisbaan bij Parnassiapark 00413), Roos banketbakkerij (00404), Pensionaat (00405), Breelaan onbebouwd (00408), bank met Jacob en Marie van Reenen (00406), Kerkstraat (00411), Duinvermaak (00402), het in de duinen aanleggen van de spoorbaan naar Bergen aan Zee tussen 1905 en 1909 door aannemer Dirk Min uit Bergen NH (54983).
Achtergrond is een luchtfoto (77193) van het centrum d.d. augustus 1989.
Nadere gegevens over deze foto’s vindt u onder de tussen haakjes vermelde nummers in de beeldbankdatabase.
Soms bestaan beeldrecords uit meerdere foto’s; dan staan onder de foto getallen van andere foto’s in de serie.
Ook zijn enkele schoolfoto’s van namen voorzien, in sommige gevallen wisselend mét en zonder namens d.m.v. het bewegen van de muis.

Toelichting op het gebruik:
Op de homepage treft u enige Rubrieken aan die rechtstreeks naar een bepaalde categorie leiden. Ook naar video’s van o.a. Lau Vrasdonk en Peter Piekos. Voorts eigentijdse creatieve uitingen van leerlingen.
In april 2016 is gestart met een aanvullende en apart functionerende beeldbank ‘Wargraves’ voor de geallieerde begraafplaats aan de Kerkedijk.
Op Wargraves is de tekst middels het inschakelen van een vertaalmodule (landenvlaggetje aanklikken) ook in het Engels en Duits te lezen.
Het grootste deel van de historische input wordt verzorgd door Hans Nauta.

ZCBS zoekpagina’s op beide beeldbanken: in het grote veld kunt u o.a. op nummer, een reeks nummers of een onderwerp (bijvoorbeeld Duinvermaak of een deel van de tekst) zoeken. Als u niets ingeeft gevolgd door ENTER, krijgt u alle foto’s te zien.

Soms kunt u bij een foto een stukje film of een bijlage met meer gegevens aanklikken.
Voorbeeld: bij foto 01000 (Harmonie op de begraafplaats op 4 mei) staat een bijlage van alle dirigenten vanaf de oprichting tot heden.
Na puntje 5 kunt u kiezen voor de op de beeldbank verschenen foto’s in de laatste week, laatste maand, laatste kwartaal of laatste halfjaar.

Het beschikbaar stellen van (school) foto’s voor opname in de beeldbank is van harte welkom. De bedoeling is successievelijk zoveel mogelijk namen bij de foto’s vast te leggen.

Goede digitale bestanden (JPEG/TIFF) kunt u mailen. Uiteraard is het eveneens mogelijk foto’s tijdelijk af te staan zodat we ze kunnen scannen.
E-mail: info@beeldbankbergen.nl

Fred Jostmeijer (1952) is verwekt en getogen Bergenaar (geboren in de kraamkliniek Rosmade te Alkmaar) en heeft zijn hele leven in Bergen doorgebracht.
Vanaf 1963 actief in de (dorps) fotografie met speciale interesse in de historie. Later in de 60’er jaren fotografie voor o.a. de VVV, gemeente, De Duinstreek, Oranjevereniging en Bevrijdingscomité, 4 mei en Remembrance & Friendship. Jarenlang diapresentaties met Henk Jellema voor verenigingen, ’s zomers voor toeristen (La Bicyclette, Het Kompas, filmzaal Rustende Jager en in 1971 Diarama Bergen met Ben Essing buiten bij de Ruïnekerk). Voorts vele jaren optredens voor o.a. de Historische Vereniging Bergen met Piet Mooij.
Zijn archief, hoofdzakelijk dia’s, is een grote chaos en het voornemen is dat in de loop der jaren te ontsluiten in zijn vrije tijd na een actief leven in de gezondheidszorg.
   
Louis Witte (1947) heeft een groot deel van zijn jeugd in Bergen gewoond en is later weer naar Bergen verhuisd. Hij bemoeit zich hoofdzakelijk met de technische realisatie van de beeldbank/website.
Verder is hij nog volop actief in het werkzame leven en heeft op de Van Blaaderenweg 10A een bedrijfskantoor met activiteiten voor Beleggers en Beurshandel, waaronder Technische Analyse software en opleidingen.
Ook voor computerapparatuur en software, zowel nieuw als voor reparatie, kunt u daar terecht.

Hans Nauta (1967) woont het grootste deel van zijn leven in Egmond en Groet. Na een bachelor studie in Amsterdam, 12 ½ jaar Retail en 15 jaar in middelbaar en hoger beroepsonderwijs werkzaam te zijn geweest, is hij heden als freelance historisch onderzoeker aan het werk. In zijn vrije tijd bestudeert hij al vele tientallen jaren de luchtoorlog boven Noord-Holland. Hij heeft inmiddels een archief opgebouwd van vele tienduizenden documenten.
[Zie ook zijn website http://www.airwarresearch1939-1945.nl]